Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Het spreekuur

Vroege echo en gesprek over prenataal onderzoek

De eerste controle duurt ongeveer 40 minuten. Hierbij maken we de echo zoals eerder beschreven en bespreken we met jullie of je prenataal onderzoek zou willen doen. We leggen de NIPT en de 13- en 20 weken echo uit en denken met jullie mee of de test voor jullie wel of geen meerwaarde geeft.  We vragen jullie altijd de folder van tevoren door te lezen zodat jullie er al iets van weten. Dit geldt voor zowel zwangere als haar partner. Na afloop van deze echo plannen we de termijnecho en eventueel de 13 weken echo in.

Intake

Deze controle duurt ongeveer 40 minuten. Tijdens deze eerste controle worden er veel vragen gesteld over je ziektegeschiedenis, allergieën, het verloop van eerdere zwangerschappen, miskramen, bevallingen en je menstruele cyclus.
Het doel hiervan is een indruk te krijgen van je gezondheid op dit moment en in het verleden. Door deze vragen kunnen we eventuele risico's inschatten met betrekking tot de zwangerschap, bevalling of het kraambed. Ook de gezondheid van je partner en directe familie is belangrijk, met het oog op erfelijke aandoeningen. 

20190304 Verloskundigen Lucinda 24 web Aan de hand van al deze informatie bepalen we jouw zorgpad; hoe we jou in deze zwangerschap gaan begeleiden. Verder zal de   bloeddruk gemeten worden en word je gewogen. 

Ook bespreken we jullie welbevinden en mogelijke situaties waarbij jullie extra ondersteuning/hulp nodig hebben. 

 We geven formulieren mee voor bloedonderzoek. Verder zullen we informatie geven over een aantal belangrijke onderwerpen   zoals: voeding, leefwijze, roken, alcohol, het aanvragen van kraamzorg, erkenning van de baby indien jullie niet getrouwd zijn. Uiteraard wordt stilgestaan bij vragen en klachten. Je partner is bij alle controles van harte welkom!

 

Vervolgcontrole20190304 Verloskundigen Lucinda 59 web

Tijdens de zwangerschap kom een aantal keer bij ons op het spreekuur. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je vaker op controle. De controles duren ongeveer 20 minuten. Tijdens de controles meten we de bloeddruk, het gewicht, bepalen we de groei van de baarmoeder en verder in de zwangerschap kunnen we ook de ligging en de groei van de baby vaststellen. Vanaf 12 weken zwangerschap wordt elke controle naar de hartslag van de baby geluisterd. Daarnaast is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en geven we uitleg en adviezen bij klachten.

Wij volgen het zorgpad dat we samen hebben opgesteld tijdens de intake.

In de eerste helft van je zwangerschap ben je tussendoor altijd welkom op ons hartjesspreekuur.
Je hebt de keuze tussen individuele controles of deelname aan centering pregnancy

Wachttijden

Uiteraard werken wij zoveel mogelijk op afspraak. We vinden het erg fijn als je op tijd bent! Toch kan het zijn dat je soms langer moet wachten voordat je aan de beurt bent. Dit kan zijn vanwege extra spoedbezoeken of complicaties van andere zwangere dames, dit vraagt soms meer tijd. We vinden het belangrijk dat iedereen goede zorg krijgt die nodig is. We vragen om begrip hiervoor.

Het bloedonderzoek

Bij de eerste controle worden papieren meegegeven voor een uitgebreid bloedonderzoek. Dit onderzoek wordt standaard gedaan bij elke zwangere vrouw in Nederland. Het bloed wordt onderzocht op bloedgroep, Rhesus-D factor, Rhesus-c factor, hemoglobinegehalte, antistoffen tegen rode bloedcellen, syfillis (lues), hepatitis B, HIV, vitamine D en glucose. Rond 30 weken zwangerschap laten we nog een keer je bloed onderzoeken op het hemoglobinegehalte voor het opsporen van bloedarmoede. Op bepaalde indicaties laten we een glucose dagcurve prikken. 

Voor meer informatie over het bloedonderzoek klik hier. 
Bekijk deze video voor uitleg over het algemene bloedonderzoek.
Specifieke informatie over een negatieve- Rhesus-D factor en/of rhesus-c factor vind je in de onderstaande video's
Rhesus-D negatief 
Rhesus-c negatief